Μονώσεις

Το Α και το Ω της οικοδομής

Η μόνωση αποτελεί,ίσως το μεγαλύτερο κεφάλαιο της οικοδομής.Η σωστή μόνωση προφυλάσσει τον άνθρωπο από άσκοπη σπατάλη χρημάτων σε κόστος θέρμανσης και ψυξης,υγρασίες,μούχλα η οποία δημιουργεί ακόμα και αναπνευστικά προβλήματα,αλλά και το κτίριό μας από διαβρώσεις των σοφάδων και της πλάκας,οξειδώσεις στον οπλισμό του και γενικά συντελεί στην μακροβιότητά του.

Πρόκειται για την κλασσική μέθοδο υγρομόνωσης που χρησιμοποιούμε σε ταράτσες,δώματα και λοιπές εφαρμογές για να λύσουμε προβλήματα στεγανοποίησης και να προστατέψουμε την πλάκα της πολυκατοικίας από την άμεση έκθεση στις καιρικές συνθήκες που έχει σαν έμμεσο αποτέλεσμα την γρηγορότερη διάβρωση και καταστροφή της σε βάθος χρόνου.Όσο απλή μέθοδος μπορεί να φαίνεται,άλλα τόσα μυστικά κρύβει,τόσο στον τρόπο εφαρμογής και κόλλησης του ασφαλτόπανου (ασφαλτικής μεμβράνης) ,όσο και στην επιλογή του κατάλληλου ασφαλτόπανου για κάθε περίπτωση. Διαβάστε παρακάτω καποιες χρήσιμες πληροφορίες που σας αφορούν: 1.Η ταράτσα μου δεν έχει τις απαιτούμενες κλίσεις για την αποροή των νερών προς τις υδροροές.Ενδείκνυται η στεγανοποίηση της με ασφαλτόπανα; Βεβαίως και ενδείκνυται η στεγανοποίησή της με ασφαλτόπανα.Όμως σε περιπτώσεις με σοβαρό πρόβλημα αντίθετων κλίσεων,θα μειωθεί ο προσδοκόμενος χρόνος ζωής τους.Θα συμβουλεύαμε σε τέτοιες περιπτώσεις,να αποκατασταθεί πρώτα το πρόβλημα κλίσεων με μία τσιμεντοκονία ή με μία παρόμοια εφαρμογή και μετά να προχωρήσετε στην επικόλληση των ασφαλτικών μεμβρανών. 2.Τί είδους ασφαλτόπανο να επιλέξω; Αφήστε εμάς να επιλέξουμε για εσάς,βάση τις εμπειρίας μας.Υπάρχουν παράγοντες που καθορίζουν τι ασφαλτόπανο θα τοποθετηθεί σε κάθε περίπτωση,όπως η περιοχή που βρίσκεστε,κλίσεις,θερμοκρασίες,βατότητα κ.τ.λ. 3.Θα μπορώ να τρυπήσω το ασφαλτόπανο για να τοποθετήσω ηλιακό θερμοσίφωνα; Μπορείτε,αρκεί στα σημεία που θα μπουν οι βίδες στήριξης να μονωθούν εσωτερικά και εξωτερικά. 4.Η ταράτσα μου θα είναι βατή; Ναι θα είναι βατή και μπορείτε άφοβα να περπατάτε και να κάνετε οποιαδήποτε εργασία προκύψει στην ταράτσα σας,χωρίς υπερβολές. 5.Μπορώ μετά από χρόνια,πάνω από το ασφαλτόπανο να κάνω και θερμομόνωση; Βεβαίως και μπορείτε,αφού πρώτα σιγουρευτείτε ότι η ήδη υπάρχουσα υγρομόνωση είναι εντάξει.Σε τέτοιες περιπτώσεις ανεστραμμένων μονώσεων ο προσδοκόμενος χρόνος ζωής του ασφαλτόπανου πολλαπλασιάζεται.
Πρόκειται για την κλασσική μέθοδο μόνωσης,που ακολουθούμε σε περιπτώσεις που δεν θέλουμε να προσθέσουμε φορτίο (βάρος),στην υφιστάμενη πλάκα μπετού.Συνήθως εφαρμόζεται σε κτίρια με άδεια κατασκευής πριν το 1981,κοινώς σε κτίρια που ο φέρων οπλισμός τους θεωρείται ανεπαρκής για την λήψη επιπρόσθετου βάρους. Το πρώτο σημαντικό βήμα,είναι να δημιουργήσουμε ένα φράγμα υδρατμών με ένα καλό ασφαλτικό γαλάκτωμα.Αυτό θα αποτρέψει την δημιουργία υδρατμών από την διαφορά θερμοκρασίας και έτσι αποφεύγουμε το φαινόμενο της υγροποίησης. Σε δεύτερη φάση,τοποθετούμε την θερμομόνωσή μας,ηοποία μπορεί να είναι πολυστερίνη(φελιζόλ),θερμομονωτικές πλάκες ή οτιδήποτε άλλο και έτσι έχουμε ετοιμάσει την πλάκα μας για να προχωρήσουμε στο τρίτο στάδιο(τρίτη φάση) της μόνωσής μας . Στην φάση αυτή ¨ρίχνουμε¨ με ειδική πρέσσα το αφρομπετόν το οποίο έχει από μόνο του θερμομονωτικές και ηχομονωτικές ιδιότητες λόγω της ειδικής επεξεργασίας του τσιμέντου από την ειδική πρέσσα,στην οποία όταν δουλέυεται το ¨μίγμα¨,δημιουργούνται άπειρες φυσαλίδες εντός της μάζας του,έχοντας σαν αποτέλεμα να λειτουργούν σαν ¨θερμός¨ και να μην επιτρέπουν την μεταφορά θερμοκρασίας και ήχου. Το τελευταίο στάδιο της εν λόγω μόνωσης,είναι να στεγανοποιήσουμε την όλη κατασκευή μας.Αυτό γίνεται με την επικόληση ασφαλτικών μεμβρανών(ασφαλτόπανα) σε όλη την επιφάνεια της ταράτσας μας ή με την επάλληψη κάποιου ειδικού επαλειφόμενου υλικού,το οποίο θα μας εξασφαλίσει άριστη στεγανοποίηση.Εδώ θα πρέπει να δείξουμε ιδιαίτερη σημασία γιατί το αφρομπετόν,όσο καλές θερμοηχομονωτικές ιδιότητες και να έχει και όσο καλό μπορεί να είναι σαν υλικό,εάν δεν στεγανοποιηθεί πλήρως και σωστά,τόσα προβλήματα μπορεί να μας δημιουργήσει στο μέλλον. Διαβάστε παρακάτω κάποιες χρήσιμες πληροφορίες που σας αφορούν:
Πρόκειται για την κατασκευή μόνωσης,της οποίας η υγρομόνωση γίνεται στην υφιστάμενη πλάκα μπετού,δηλαδή ειναι το πρώτο στρώμα της μόνωσης. Αφού λοιπόν έχουμε δημιουργήσει φράγμα υδρατμών και έχουμε στεγανοποιήσει την ταράτσα μας με ασφαλτόπανα ή άλλο ειδικό επαλοιφόμενο υλικό,προχωράμε στο δευτερο στάδιο και στρώμα,το οποίο είναι να τοποθετήσουμε την πολυστερίνη (φελιζόλ),για να εξασφαλίσουμε και την απαραίτητη θερμομόνωση.Το πάχος του φελιζόλ καθορίζεται ανάλογα με τις ανάγκες μας και μερικές φορές από το ύψος των περιμετρικών στηθαίων. Στο τρίτο στάδιο και στρώμα της μόνωσης περιλαμβάνεται η τοποθέτηση σιδερένιου πλέγματος (οπλισμός) για να αποφύγουμε τυχόν ρηγματώσεις,αλλά και να ¨δέσουμε¨ την όλη κατασκευή μας. Αφού λοιπόν έχουμε τελειώσει όλες τις παραπάνω εργασίες,ήρθε η ώρα να φτιάξουμε τις κλίσεις μας και να ρίξουμε το βιομηχανικό μας μπετον.Αυτό θα είναι και η τελική επιφάνεια,το οποίο λειένεται με ειδικό μηχάνημα,εκτός και αν επιλεγεί να πέσει αφρομπετόν ή τσιμεντικονία και να κολληθεί πλακάκι. Αυτή η μόνωση,μπορεί ίσως να θεωρηθεί και η καλύτερη για πολλούς λόγους.Ο σημαντικότερος,ότι η υγρομόνωση βρίσκεται στο πρώτο στρώμα αυτής και δεν εκτίθεται στις καιρικές συνθήκες.